Om
TI-coach Johnny Widén
Nedan kan du läsa min simhistoria. Från att ha varit en lovande 13-åring till en som på äldre dar funnit en ny oerhörd glädje i simningen. En glädje som jag har Terry Laughlin, grundaren av Total Immersion Swimming, att tacka för. En simglädje jag försöker sprida till mina simelever.
Sammanfattning
​
-
1961-1967 Tävlingssimmare
-
2004- Motionssimmare
-
2010- Öppetvattensimmare
-
2010 Testsimning inför kommande Luleå Midnight Swim
-
2010-2012 Vansbrosimmet
-
2010 oktober-november: Perceptual Motion Freestyle in 10 lessons dvd - elev
-
2011-2012 Luleå Midnight Swim
-
2011-2012 Swim the Arctic Circle
-
2012 mars: Total Immersion Workshop i Örebro - elev
-
2012 oktober: Open Water Camp in Cirali, Turkiet - elev
-
2012 oktober: The Total Immersion Video Contest - vinnare
-
2012 oktober: Coach Certificate Course, London, England - elev
-
2012 oktober: Certifierad TI-coach
-
2012 december: TI-kurs i Luleå med Anna-Karin Lundin, simcoachen.se - assisterande coach
-
2013 januari: Open Water Camp for Beginners, Maho Bay, Jungfruöarna - coach
-
2013 januari: Open Water Camp for Alumnis, Maho Bay, Jungfruöarna - coach
-
2013 januari-mars: TI-kurs i Luleå simsällskaps regi - coach
-
2013 september: Open Water Camp in Cirali, Turkiet - coach
-
2013 oktober: Open Water Camp in Kas, Turkiet - coach
-
2013 oktober: Coach 2.0 Course, London, England - elev
-
2013 november: TI Clinic, Örebro - coach
-
2014-2019 Swim the Arctic Circle (missade 2013 pga revbensbrott)
-
2014-2020: Ett antal TI-kurser i Luleå i samarbete med Lulekamraterna - coach
-
2016-2020: Ett antal träningspass "Smart Speed" för TI-simmare som har grunden och vill bli snabbare - deltagare och coach
-
2019- Vintersimmare
-
2020- Isvaksbyggare
-
2021- Vinterbadscoachning
Slog nästan Gunnar Larsson
I början av min simkarriär var jag bröstsimmare och blev då distriktsmästare i Västerbotten flera gånger. Som bäst blev jag norrlandsmästare på 100m bröst. Jag deltog också på SM och JSM några gånger. På Skol-SM blev jag som bäst fyra. Av någon anledning tappade jag tekniken i bröstsim. Jag kunde inte simma fort längre. Jag sadlade om till medley där jag på JSM blev som bäst sexa med Gunnar Larsson några tiondelar före mig. Med tanke på Gunnars senare karriär, så brukar jag skryta om att jag nästan slog honom. :-) På SM blev jag som bäst 10:a. På ryggsim och fjärilsim har jag några finalplatser på Skol-SM. Till detta ett antal DM-vinster i olika simsätt. På senare år har jag även några guld-, silver- och bronsmedaljer från Masters-SM.
​
Från IT till TI
Innan jag pensionerade mig i september 2012 jobbade jag på Luleå tekniska universitet, där jag började i januari 1973. Jag har där varit lärare i datalogi, numerisk analys, matematik och medieteknik. Jag har även arbetat på universitetets datacentral och gjorde en avstickare till programvaruindustrin som programmerare och produktansvarig 1985-1995. 1995 återkom jag och var kvar till pensioneringen. Under min sista sejour på universitetet titulerade jag mig e-mötesevangelist och var bl a ansvarig för SUNETs e-mötestjänst (SUNET = Sveriges universitetsdatornät). E-möten är möten över Internet med bl a ljud, video, whiteboard och delade dokument. Jag var också en av grundarna av Marratech, ett företag som utvecklade och sålde programvara för e-möten. Marratechs programvara och licenser köptes upp av Google 2008 och Google+ Hangouts och senare Google Meet är det resultat vi idag kan se av det köpet.
Lite komiskt är det att det behövdes en pandemi för att göra e-möten populära.
Jag har en del tankar kring hur en virtuell coachningsmljö skulle se ut, dvs hur coachning på distans skulle se ut...
Nåja, nog om detta, nu handlar resten om simning.
​
Hur kan man simma energieffektivt?
Jag var aktiv simmare 1961 till 1967. 2004 började jag motionssimma regelbundet. 2010 blev jag intresserad av simning i öppet vatten och var med i ett testlopp för Luleå Midnight Swim och simmade även Vansbro det året. Efter Vansbro kände jag att jag ville kunna simma bättre och snabbare. Den enda lösning jag såg då var att helt enkelt se till att börja träna hårt. Att skaffa mig mer muskler och bättre kondition.
Dock hade jag funderat en hel del på varför vissa kunde simma så mycket fortare än andra. Det var speciellt en simmare, Henrik Johansson Berlin som jag kollat in en del i vår bassäng. Det såg ut som om han drog sig fram via ett osynligt rep. Hans simning var så effektiv. Hur tusan bar sig karln åt? Google var min vän som hjälpte mig att hitta Shinjis berömda klipp och därmed lösningen, nämligen Total Immersion.
TI-evangelist
Jag skaffade dvdn Total Immersion Self-Coached Workshop: Perpetual Motion Freestyle in 10 Lessons ... och följde lektionerna en och en under ca 6 veckor under hösten 2010. Genom att följa Total Immersions utmärkta forum och läsa några böcker fick jag en bra grund och en god förståelse för vad Total Immersion är. Eftersom jag började brinna för Total Immersion började jag försöka övertyga andra om dess fördelar. Jag hade helt enkelt blivit en TI-evangelist!
​
Workshop i Örebro
Under våren 2012 deltog jag i en workshop för Total Immersion i Örebro med Mat Hudson och Pawel Lewicki som coachar och Lennart Larsson som mentor. Att få direkt återkoppling från en TI-coach var mycket värdefullt. Betydligt effektivare än att köra på egen hand, videofilma sig själv, åka hem, analysera, vänta till nästa bassängsession och försöka rätta till de fel man sett.
​
Open Water Camp in Cirali
Hösten 2012 var jag på ett öppetvattenläger i Cirali, Turkiet arrangerat av TI-master Coach Mat Hudson. En helt fantastisk upplevelse med mycket simning i en underbar miljö. En av våra coacher var TI-grundaren Terry Laughlin. Där bestämdes att jag skulle åka till London ett par veckor senare och utbilda mig till TI-coach.
​
Terry bloggade
VIDEO: Beautiful Sea, Beautiful Swims
​
Jag gjorde följande film
TI-coach
Lärare var TI-coachkursen var Terry Laughlin, Suzanne Atkinson, Mat Hudson, Tracey Maison Baumann och Jai Evans. En mycket givande och bra kurs, som gjort mig till certifierad TI-coach med möjlighet att hjälpa andra att simma bättre och att även utveckla min egen simning. Just detta att varje TI-coach själv ska kunna simma och demonstrera TI-tekniken är något som attraherar mig mycket och ger tillit. Det handlar alltså om att leva som man lär och det är ett motto jag i olika sammanhang har följt genom livet.
​
Jag gjorde följande film
​
Videotävlingsvinnare
Under sommaren 2011 utlystes en videotävling där man på 3 minuter skulle berätta om hur Total Immersion förändrat ens liv. Jag nappade direkt och klippte ihop med hjälp av gammalt och en del nyfilmat material My Total Immerson Story. Jag vann den tävlingen och vinsten var deltagaravgiften till ett öppetvattenläger i Maho Bay på Jungfruöarna. Innan segrare var utsedd hade jag hunnit bli TI-coach och min vinst bestod egentligen av att få tillfälle att jobba där som coach.
Terry bloggade om det
Han inbjöd även mig i en annan blog om hur jag skapade filmen
Maho Bay Open Water Camp
Under januari 2013 deltog jag som coach på två träningsläger i öppetvattensimning på Jungfruöarna. Ett för nybörjare och ett för alumnis, sådana som varit på Maho Bay-läger tidigare. Det var två fantastiska veckor och en mycket lärorik upplevelse.
TI-kurs i samarbete med Luleå simsällskap
Under sex söndagar under januari till mars 2013 höll jag en TI-kurs med nio deltagare. Till värdefull hjälp hade jag tre masterssimmare från Luleå simsällskap, Maria Rhodin, Henrik Johansson Berlin och Stigbjörn Åman, alla utbildade TI-simmare.
Open Water Camp in Cirali
Under en vecka i september 2013 coachade jag tillsammans med Mat Hudson, Tracey Baumann, Sam Williams och Mustafa Karaaslan med ett gäng simmare i Cirali i Turkiet.
Open Water Camp in Kas
Under en vecka i oktober 2013 coachade jag tillsammans med Mat Hudson, Mustafa Karaaslan och några simmare i Kas i Turkiet.
Coach 2.0
Under oktober 2013 gick jag en Coach 2.0-kurs i London under ledning av Terry Laughlin. Den handlade om hur man övar för att simma fortare och längre genom avsiktlig inövning (Deliberate Practice). Så det är bara att höra av sig om ni vill utveckla er simning ytterligare.
​
TI Clinic, Örebro
I november 2013 hölls en tvådagars TI Clinic i Örebro under ledning av Terry Laughlin och med Tracey Maison Baumann och mig som assistenter. Dag 1: TI 1.0 och dag 2: TI 2.0
​
Coach 3.0
Mina erfarenheter och kunskaper från alla läger för öppetvattensimning har gjort mig till coach 3.0
​
Öppet vatten
Att simma i öppet vatten är något betydligt roligare, intressantare och skönare än att simma fram och tillbaka i den låda fylld med vatten som en bassäng är. Det ger en helt annan frihet. Man kan simma oavbrutet i sin bubbla utan att bli avbruten av dessa ständiga vändningar i bassängen. Under somrarna har jag simmat otaliga meter i varierande omständigheter. Från att glida fram i plattvatten till att i höga vågor följa dem utan att kämpa emot dem. Att helt enkelt bli ett med vattnet. En obeskrivbar känsla.
Att sedan låta kroppen anpassas till varma “söderhavssimningar” i trettigradigt vatten till “arktiska” simningar i nollgradigt vatten har varit ett mycket givande äventyr.
Förutom egna simningar har jag också deltagit i ett antal öppetvattensimtävlingar
-
Vansbrosimingen: 2010, 2011, 2012. Även anmäld till 2013, men en revbensskada satte stopp för deltagande
-
Luleå Midnight Swim: 2010 (testsimning), 2011, 2012. Tyvärr nedlagt efter bara två år
-
Swim the Arctic Circle: 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019. Fick avstå 2013 för revbensskadan. 2020 och 2021 inställd av Coronaviruset
Vintersimning
Jag har genom åren ofta simmat i kallt vatten, dock inte kallare än 7°C. Hösten 2019 blev jag inspirerad att simma i riktigt kallt vatten och tränade i 0°C vatten fram till februari 2020 och Skandinaviska mästerskapen i vintersimning. Det resulterade i tre guldmedaljer. 25m isfjäril, 50m och 100m frisim.
Detta visas i den film jag gjorde i en videoredigeringstävling där jag vann ett andra pris.
Isvaksbyggare​
Katalin Widén och jag byggde en isvak vid Svartöbrinken, Luleå. Brinkvaken.
Vinterbadscoachning
Jag blev tillfrågad av personalföreningen vid Länsstyrelsen i Norrbotten att coacha några ur deras personal i Vinterbad vid två tillfällen. Vid ena tillfället ville de ha en en minuts lång film av det jag filmade till projektet Luften är Fri.
Det är så här det ska vara
Del av en kampanj för Visit Luleå
TI-kurser i Luleå i samarbete med Lulekamraterna
Jag har coachat ett antal TI-kurser i Luleå under 2014-2020 och jag fortsätter med fler kurser så snart coronapandemin tillåter. Läs mer...
​
Personlig coachning
Jag har även coachat ett antal simmare på personlig basis och jag fortsätter med fler lektioner så snart coronapandemin tillåter. Läs mer...